Tidigare konserter

6 November klockan Sjöng De Svenske med Stockholms Allmänna Sångförening i Riddarholmskyrkan.

19 November sjöng och firade vi vårt Hundraårsjubileum. De Svenske fyllde 100 år 2023. Vi sjön sånger från körens tidigare år fram till nutid.

19 December. Julkonsert i Engelska kyrkan i diplomatstaden.

Under hösten gästade vi åter igen Husbysjuhundra kyrka den 1 oktober 2023

Kaffekonsert den 25 mars 2023

Julkonsert i Tyska kyrkan 2022

Våren 2022

Med en stor manskör sjunger vi in våren med klassiska manskörssånger. En del allsång och andra överraskning bjuder vi även på.

Vintern 2021

Första konserten efter pandemin.

Vintern 2019

Vår traditionsenliga julkonsert i Tyska kyrkan gick av stapeln den 18 december 2019. Med De Svenska var Volkalgruppen DamernaS, en damkör med underbar klang! Med oss var även Inese Klotina, på piano, Arvid Gustavsson på trombon och Hugo von Horn på orgel.

Den 10 december sjöng vi åter i St Klara. En lunchkonsert som startade klockan 12 och besöktes av en publik som fick njuta av en fin julkonsert.

Traditionsenligt sjöng vi i Husbysjuhundrakyrkan. Församlingen bjuder alla på fri entre för en fin början på hösten. Har ni inte varit i den fina kyrkan så planera in ett besök när ni är i närheten. 

Kaffe-konsert på Östemalmsgatan 69 lördagen den 26 oktober klockan 15:00. God musik och gofika på samma gång!

I Sollentuna kyrka onsdagen den 29 maj kl 18.00 deltog vi i en trekörskonsert.
Där var Sångsällskapet DS,  Stockholms Manskör (f.d. VOD, Veteraner ur Orphei Drängar), under ledning av Håkan Sund, samt den baskiska kören ”Garaizarko Matsorriak”. Det blev ett möte mellan finstämd, svensk körlyrik och lite mer bombastisk, baskisk folkmusik. De tre körerna sjöng även tillsammans några av de mest kända operakörerna.   

DS stora vårkonsert genomfördes tisdagen den 7 maj!
Konserten började med Drottning vår, som följdes av en knippe kända vårsånger; lite körverk av Mendelssohn och Skogman/Gustavsson; Grieg och Frühlingsrauschen med Inese Klotina vid flygeln och – som grädde på moset – svenska vår/sommarsånger på trombon med Arvid Gustavsson (som många nog minns från senaste julkonserten i Tyska Kyrkan).

Den 10 mars 2019 deltog vi i den nystartade Södertörns körfestival i Nynäshamn med en workshop med lokala sångare och en konsert i Nynäshamns fina kyrka.

Den 19 december var det så dags för vår traditionella julkonsert i Tyska Kyrkan i Gamla Stan. Vår dirigent, Karl Nicklas Gustafsson, fortsatte sin varsamma förnyelse av  körens utryck och repertoar. Och det med en kör som nu stadigt växer i storlek och kapacitet efter 2018:s svåra tid efter den tidigare dirigenten Anders Asps sjukdom och bortgång. – En publikkommentar var att man gärna hört ännu mer av manskören. En sådan kommentar blir man glad av!

Sångsolist var sopranen Paulina Pfeiffer, Giv mig ej glans var hennes ömsinta öppningsnummer tillsammans med organisten Hugo von Horn. Ett nummer som följdes av flera tillsammans med kören. Finalen med O Helga Natt, Gören portarna höga och Stilla natt var mäktig! Några ur publiken tyckte att Paulina sjöng för starkt, de fick ”ont i öronen”. Själva tyckte vi förstås det var ett fantastiskt privilegium att få sjunga med en sådan artist. Men till nästa år ska vi uppmana känsliga åhörare att sitta längre bak i kyrkan….

Konsertpianisten Inese Klotina gav ånyo DS-publiken en himmelskt underbar stund, denna gång med Schuberts Impromptu, opus 90, nr 3. Den tredje solisten, tioårige trombonisten Arvid Gustavsson, rev ner kvällens absolut längsta applåd med sitt medryckande potpurri på anglosaxiska julsånger.

Stor manskör bjöd vi på den 27 november då vi konserterade tillsammans med Stockholms Manskör (f.d. Veteran-OD, som inte längre får använda ”OD” i sitt namn – Uppsaladrängarna slår vakt om sitt varumärke).

Håkan Sund och Karl Nicklas Gustavsson turades om på dirigentpulten. Stockholms Manskör bjöd på Orff, Saint-Saens, Richard Strauss och Paul Simon. Och Andersson/Ulveus med Anthem – rysande god var solisten Gösta Zachrisson.

Karl Nicklas presenterade sig för första gången för DS Stockholmspublik. Dels med Elfrida Andréns vackra svit Ur Drömlif med text av Viktor Rydberg, dels med Tre kulinariska thoringar, dvs tre Thore Skogmanlåtar på temat mat i Karl Nicklas eget arrangemang. Thoringarna, men sina ohemula mängder av bokstäver och noter och snabba tempo var väl inte DS bästa framträdande. Men vänta bara – när vi väl hunnit finslipa, så kommer dessa sånger att bli ett måste vår repertoar!

Tillsammans, i den stora kören, sjöng vi traditionella manskörssånger och avslutade, som sig bör, med Alfvéns Gryning vi havet. Sedan kunde vi inte motstå kravet på extranummer, så publiken fick till sist toppnumret Hej dunkom!

Som vanligt var det vackert, både utom- och inomhus, vid vår Sensommarkonsert i Husby Sjuhundra Kyrka den 22 september. Karl Nicklas Gustavsson debuterade som dirigent för DS. Premiär var det också för Karl Nicklas fina arrangemang av Elfrida Andréns svit Ur Drömlif med text av Viktor Rydberg. Likaså premiär för en ny, underbar bekantskap: konsertpianisten Inese Klotina som bland annat exekverade Månskenssonaten – så vacker pianomusik har nog inte hörts i den kyrkan på tusen år…

Lördag den 17 mars 2018 gav vi en repris på succén Melodier till kaffet. se Melodier till kaffet, 2018

Julkonsert i Tyska Kyrkan. En rekordpublik fick lyssna till operasångaren Fredrik Zetterströms härliga röst och njuta av luciatåg med elever ur Täby Musikklasser. DS sjöng klassiska julsånger, bland annat med hommage till Finland som fyllde 100 år och till Tyska Kyrkan och Tysk-Svenska Handelskammaren, som generöst gav konserten sitt stöd.

 
 Första advent höll vi Adventskonsert i Odensala Kyrka med några av de finaste adventssångerna och avslutade, som sig bör, men Otto Olssons pampiga Advent.
Odensala Kyrka ligger i gamla kulturbygder strax norr om Märsta. Ta vara på tillfället att njuta av ”…en av landets förnämsta Albertus Pictor-kyrkor. De äldsta delarna av kyrkan är från 1100-talet men mest känd är kyrkan för sina färgstarka och uttrycksfulla kalkmålningar från 1500-talet. Dessa är målade av Albertus Pictors (Albert målare) och är i mycket gott skick….. De färgsprakande bilderna uppfördes för att påminna om Bibelns berättelser och berätta om himmelrikets överdådiga prakt. De mustiga och jordnära bilderna för oss in i den medeltida föreställningsvärlden. Gud välsignar de sina emedan ett öde värre än döden drabbar den som inte följer Guds ord.” (ur Svenska Kyrkans hemsida)
 
Söndag 17 september hade vi vår traditionella sensommarkonsert i Husby
Sjuhundra vackra medeltidskyrka i samarbete med församlingen. Och som vanligt strålade solen över de höstgula fälten och in genom kyrkporten. Vi bjöd på ett varierat program från Bach till Beatles. Publiken var entusiastisk!
 

Vårkonsert tisdag 9 maj 2017. Den lovande tenoren Fredrik Bjellsäter, Det KongligeDanske Musikkonservatorium, var kvällens solist. 

Skådespelaren Per Sandborgh läste vårdikter och i vårsångerna förstärktes DS med sångare från flera andra körer.

Melodier till kaffet, 1 april 2017. Nej, det var inget aprilskämt – vi bjöd verkligen på kaffe och bakverk tillsammans med en kavalkad av lättsamma låtar! Se affisch på länken: Melodier till kaffet!

Julkonserten 2016 fyllde åter Tyska kyrkan med underbara klanger, Täby Musikklassers klara röster och och en entusiastisk publik. Kvällens solist, Fredrik Zetterström, skapade riktig julstämning med sin varma och kraftfulla baryton – vid finalen i Helga Natt måste småbarnen på första bänk håll för öronen. Så ska det låta!

2016 års höstkonsert tillsammans med Veteranerna ur Orphei Drängar blev en riktig succé! Templet var fullsatt och, av publikens kommentarer att döma, var både framförande och det omväxlande programmet en fullträff. Anders Asp och Håkan Sund tog fram det bästa ur körerna och när sextio man avslutade konserten med Gryning över Havet var det nära att åhörarna blåstes ut på Östermalsgatan!

Söndagen den 18 september 2016 höll vi vår traditionella sensommarkonsert i Husby Sjuhundra vackra medeltidskyrka, strax sydväst om Norrtälje, där solen som vanligt flödade över gyllene fält och skimrande lundar. Publiken njöt av ett program som sträckte sig från Bach till Ramel. Och när vår dirigent Andres Asp jazzade loss i Fly me to the moon vibrerade de metertjocka murarna.

Vårkonserten 10 maj 2016 blev i år något alldeles extra: Ett tjog gästsångare från andra körer förstärkte DS i vårsångerna och Susann Vegh från Kgl Operan trollband publiken i bland annat Johannes Brahms Altrapsodi och Habaneran ur Carmen.

Skådespelaren Per Sandborg läste ett nytt knippe med vårdikter av TS Eliot, Karin Boye, Gustaf Fröding med flera och avslutade med hela texten till Sköna Maj av Johan Ludvig Runeberg. En perfekt upptakt till storkörens finalnummer!

Eftersits på Open Café på KTH – supergott och supertrevligt!

20151216 Julkonsert

Också 2015 år julkonsert i Tyska Kyrkan Julkonsert blev en succé! Med vacker manskörsklang i älskade julsånger, ett underbart luciatåg från Täby Musikklasser, orgelvirtuosen Erik Wadman och inte minst en lysande tenor som kvällens solist:  Conny Thimander. Det blev många bugningar för Anders Asp, kvällens dirigent – publiken i den fullsatta kyrkan hade nog gärna hört minst ett extranummer.

Första advent sjön DS in det nya kyrkoåret under Albertus Pictors målningar  i Odensala vackra medeltidskyrka.

20151020-hyllning-till-frank-nicke-selen-web

Den 20 oktober 2015 gav vi vår hyllning till Frank Sinatra – musik och glimtar ur Frankies liv. DS och Täby Musikklasser. Solister var fantastiska Selen Özan och Nicke Wagemyr med det rätta Frankie-darret, tillika presentatör.

Fullsatt och fullt ös i Templet!

I september höll vi vår traditionella sensommarkonsert i Husby Sjuhundra kyrka. Som vanligt underbart vacker väder och full med publik!

19 maj var det dags för en härligt vårkonsert med välkända vårsånger ur manskörsrepertoaren. Mycket uppskattad var Per Sandborg, som läste dikter av Karin Boye, Erik Gustaf Geijer, Wilhelm Ekelund och Gustaf Fröding.

31 mars 2015 gjorde vi en inspirerad operakonsert tillsammans med Täby Musikklasser och den mycket lovande tenoren Fredrik Bjellsäter.

20141129 Gävle Grand Spec. affisch

Mycket av stoffet till vårens operakonsert hämtade vi från Opera Grand Spectacle i Gävle, november 2014. Där sjöng vi en pärlband av kända manskörer ur operarepertoaren. Tillsammans med bland andra  ODs Veteraner, Gefle Drängar och Siljansnäs Manskör.

2013 år stora satsning var uppförandet av Verdis Requiem tillsammans med flera blandade körer och Täbys Symfoniorkester. Under ledning av Georg Lidström och med  solisterna Lena Nordin, Matilda Paulson, Ingrid Tobiasson, Mats Carlsson, John Erik Eelby och Nils Gustén. Två fullsatta konserter, en i Tibble Kyrka iTäby, en i Sancta Clara i Stockholm.

Denna sida är bara för medlemmar i DS

Inloggning för befintliga användare